Украйна готви черен списък за моряци

Пред сериозна главоблъсканица може да бъде изправено корабоплаването в Черно море, след като се появи информация, че Украйна планира да наложени ограничения на морски лица за 3 години. Става дума за моряци, които са посещавали пристанища в Крим.

Властите в Украйна са започнали изготвянето на черен списък за моряци, които са посещавали портове в Крим.

Това е пореден ход на Украйна, след като бяха задържани кораби и цели екипажи. Под ударите попаднаха десетки съдове, собственост на компании от различни страни, които бяха арестувани без предупреждение в местни пристанища, след като е било установено, че са посещавали пристанища в Крим.

Maritime.bg припомня, че в края на 2014 г. Европейският съюз наложи морска блокада на Крим. Това стана когато в сила влязоха новите санкции срещу Руската федерация. Те забраняват на европейски компании да участват и в руската програма за проучване и добив на нефт и газ в Черно море.

В отговор от Русия съобщиха, че Кримската военноморска база, влизаща в състава на Черноморския флот (ЧФ) до 1996 година, е учредена отново и е започнала да действа. Щабът й намира в Севастопол, където до 19 март бе щабът на военноморските сили на Украйна.

През април м.г. медиите в Украйна съобщиха, че кораб, менажиран от българска фирма базирана в Бургас, е нарушил блокадата на пристанищата в Крим. Освен въпросния плавателен съд, който е собственост на фирма от Турция, още 43 турски кораба могат да бъдат арестувани или конфискувани при последващи посещения в Украйна.

В страната бе създаден черен списък с общо 68 кораба, които са посещавали пристанища на Кримския полуостров, а най-голям отзвук имаше обявената кофискация на турския кораб KANTON, който бе арестуван в страната, заради посещение на пристанище Севастопол.

Източник: http://www.maritime.bg/2016/02/17/38260/